dazzling_girl__trash from me. baekhyun addict.
a szemhéjam mögött

Egy részem 2000km-re maradt tőlem

2017.08.19. 20:31, Minhae
avagy beszámoló Osloról

Nos, megtörtént életem első olyan nagyobb kaliberű lépése, ami talán vezetni fogja a jövőmet? Talán. Mert ki tudja, a véletlen örökké állandó fogalom.

Tehát, szeretnék most egy kis beszámolót írni az élményeimről Osloban. Nagyon kevés volt az az egy hét arra, hogy úgy igazán átvegye az ember az ottani stílust, de mégis úgy érzem, egy jó részem ott maradt valahol. 

Kezdeném először a repülőn történt dolgokkal. (Életem első repülése volt, és kaptam is egy kisebb pánikrohamot a legelső felszálláskor de erről ennyit dióhéjban)

Tehát a repülő. Odafelé csak norvég emberek utaztak. Az első olyan dolog, ami szembetűnő volt, hogy mindenki felszállt, beállt a székeihez és ott pakolászott, majd csak utána tették fel a kézipoggyászt az ülés felett lévő tartóba (nem állt sor, mindenki tudta a helyét és nem torlaszolták el az utat a székek között). Visszafelé csak magyar emberek jöttek, és kilométeres sor állt még lent is, mert pl. aki elöl ült, szépen elállta az utat és mindenkit végig kellett várni, amíg elpakolta az út közepén (!) a saját holmiját.

Oké repülés megvolt odafelé, leszálltunk. //Gyönyörű volt amúgy Oslo este a fényekkel.. Készítettem egy csomó videót meg képet, amit fel fogok hamarosan tölteni valahova. Kíváncsi rá valaki? :D//

Leszállás után írtam a norvég "anyukámnak" M-nek, hogy segítsen a reptérről merre menjünk. Felszálltunk végül egy buszra, ami 50 perc alatt elvitt minket a Helsfyr-i megállóba. Ott várt rám az anyukám. Ahogy megláttuk egymást, integettünk, kiszedtem a buszból a csomagomat, majd odarohantam és tárt karokkal várt engem, átölelt. Bemutattam neki G-t a barátnőmet, akivel mentünk. M biciklivel jött és gyalog mentünk vissza a házához. Hát mondanom sem kell, tiszta Eger a város tele dombokkal meg lépcsőkkel. Ráadásul az eső is elkezdett esni.

De mindegy megérkeztünk hozzá. Az első napunk annyi volt, hogy elmentünk nagy nehezen az Oslo Passt átvenni a turista központban. Ugyanis esett. Egész nap. Szakadt. A víz meg úgy folyt az utcákon mintha valami árvíz öntötte volna el a várost.

Az első nap után szerencsére kisütött a nap, és egész héten kellemes 18-19 fok körüli volt a hőmérséklet. (Itthon meg döglesztő 40 fok) Hát el kell mondanom, hogy nagyon hiányzik a kellemes nyári norvég idő. Nem nagyon szeretném elmondani részleteiben hogy melyik nap mit csináltunk, csak nagyjából körvonalazom.

Oslo Pass helyszínein mentünk végig, a Nemzeti Múzeumban megnéztük a Sikoly című képet, ami ugye Edward Munch alkotása. Meglepetésként még ott volt Auguste Rodin - A gondolkodó eredeti szobra is, illetve Monet-nak egy csomó festménye. Elmentünk a Vigeland parkba is megnézni Gustav Vigeland szobrait. 

Amit tudni kell Osloról, hogy a kedvező időjárás miatt rengeteg zöld terület van én ezek a zöld füvesített részek gyönyörűszépek. Meglátszik, hogy nincs sose nagyon meleg és pont annyi eső esik, amennyi kell.

Egy nap elmentünk a SKAM helyszínére is a Nissen suliba. Hát, ami meglepett, hogy a vásznon sokkal nagyobb térnek tűnik az iskola tere. Fotózkodtam meg videóztam is, azt is felteszem majd ide később. Voltunk a Kaffee Brenneriet-nél is de sajnos 6-kor zárt és mi fél 7-re értünk oda... Negatív dolog Oslóban, hogy minden 5-kor zár, nagyon maximum 6-kor, és minden 10-kor nyit. 

Alkoholt a boltban 8 után nem lehet venni. Ezt megtapasztaltuk miután a dolgozó bácsika kiküldött minket az alkohol részlegről 8 után a Coop-ban. Vasfüggönnyel zárták le azt a részt :O

Meglepő dolog, hogy szinte minden betanított munkát vagy négerek vagy arab származásúak végeznek. Norvég ember egyáltalán nincs pl. a kasszánál, árufeltöltésnél, de még egyik buszsofőr sem norvég :O

Mindenki pöpec angolból, ez számunkra nagyon megnyugtató volt. 

Egy este hárman visszanéztük a SKAM 3. évadját, és annyira furcsa volt minden helyszínt ismerni és úgy megnézni hogy már megtapasztaltuk :D 

Hajókáztunk is Bygdøy-re, ahol két múzeumot, a Viking Ship múzeumot és a Kon-Tiki múzeumot sikerült megnézni. Persze a Kon-Tikinél rohantunk, mert zárás előtt 10 perccel értünk oda... 

Tudni kell, hogy Osloban minden 2. embernek Fjällräven táskája van, és hát volt is egy márkabolt a Karl Johans gate-en. Mi sem kellett több, az óriási birkaeffektusunk miatt kb. két napig köröztünk a bolt körül, mint a keselyűk. Nem tudtuk eldönteni, hogy akkor most vegyünk ne vegyünk, szükségünk van e rá vagy nincs... Végül nem vettünk és a pénztárcánkban lévő tartalom sem lett kevesebb 40ezer forinttal. 

Megnéztük a KHiO sulit is, ahová mesterképzésre szeretnénk jelentkezni grafikusnak. M bemutatott az egyik tanszékvezetőnek azt hiszem és elmondta neki, hogy milyen jó grafikákat csinálok... Haha, hát azt hiszem a remény hal meg utoljára. Legalább már ismernek. Elmentünk még a Grafill-ba is ahol ki voltak állítva a végzett grafikusok diplomamunkái, és nagyon sok közülük meg is lett valósítva, azokat is megnéztük. Hát amúgy mit ne mondjak, színvonalban van még mit tanulnunk az északiaktól. Az teljesen pozitív volt, hogy csak ha sétálsz az utcán, nem találsz egyetlen rossz grafikát, posztert, matricát. Sehol. Minden minőségi... látszik, hogy van pénzük az igényességre.

Voltunk szombaton az Øyafesztiválon ahol vettem egy offisöl pólót. DE. Fesztivál. Azt hittem hogy hú majd norvégok agyon piálják magukat meg buli meg minden és nem... Basszus a totál ellentéte volt a fesztivál annak, mint amit elképzeltünk. Chilleltek a füvön egy sörrel a kezükben és beszélgettek, nézték ülve a koncerteket és ha kedvük volt akkor még tapsoltak is. Néha. Nem találkoztam egyetlen taccs részeggel sem, és senki se táncikált... Olyan volt mint egy zenei piknik party. Ami szerintem tök jó volt, hogy vannak az eldobható sörös poharak. Ezeket a gyerekek összeszedik és minden üres pohár után kapnap 1 koronát. Így motiválják a gyerekeket arra, hogy legyen tisztaság, és annyi szemetet se kell összeszedni a fesztivál végén. Tanulhatnánk tőlük. Ja igen és minden green. Mindent próbálnak úgy csinálni hogy energiatakarékos és zöld legyen. Sok napelemük van és elektromos autóik.

Mik a tapasztalatok?


- Osloban nincs buszjegy, hanem chipes kártya van, amit pl. megveszel 24 órára, egyszer becsippantod és onnastól számolja az órákat.
- Az emberek nem hogy nem mennek neked, még téged kerülnek ki az utcán (ami ez itthon nem mondható el)
- Hazugság, hogy a norvégok ridegek. Állandóan ölelgettek, pedig még csak aznap ismertek meg engem.
- Az időjárás olyan, hogy akár a semmiből is elkezdhet csak úgy esni és nehezen lehet megjósolni az időt előre
- NAGYON DRÁGA! (egy pizza szelet 27 korona, egy innivaló 40 korona, egy teriyakis csirke meg 100 korona. Na már most egy korona kb 33 forint, számoljátok ki)
- Iszonyat erősek grafika, design és építészet terén
- Mindenhol IKEA illat van XD Az összes ház majdnem fából készült, vagy van valami összeköttetése a fával.
- A norvégok nem szégyellősek. Volt olyan, hogy a királyi udvar parkjában napoztak egy szál melltartóban.
- Kicsi a város, kb akkora mint Debrecen, így viszonylag hamar el lehet jutni A-ból B-be
- Megcáfoltuk azt a tényt is, miszerint a norvégok nagy iszákosok. Egyáltalán nem. Az 50 fokos házipálinkától kidőltek de teljesen. Csodálkoztak, hogy mi magyarok hogy bírjuk ezt meginni és nem visszaöklendezni
- Reeeeeeetttttennnttttőő nyugodt nép. De tényleg. A levegőben lehet érezni, hogy mindent áthat a nyugalom és sehol sincs stressz. Nem stresszelnek semmin, de hát nincs is nekik miért..
- Nem szemetelnek. Minden egyes utca tiszta. A földön nem látsz egy cigicsikket sem, se semmit.
-Nagyon zöldek és nagyon környezetvédők. Mind a lakásokban, mind az utcán az összes kukájuk szelektív. A repülőtéren is, mindenhol.

Hát szóval nagyjából most ennyi lenne de ha eszembe jut még valami akkor majd leírom. Az fix, hogy egy részem ott maradt és az is fix hogy vissza fogok menni. A világ egyik legdrágább országa, de valahogy nem érdekel. Ha kell akkor évekig kuporgatom a kis pénzem, de ott fogok tanulni grafikát!

Még nincs hozzászólás.
 
necessary
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG